All-On-Four Nedir?

All-On-Four Nedir?

2003 yılında geliştirilen ve implant ile tedavide deyim yerindeyse çığır açan “ALL-ON-FOUR” yöntemi en basit ifadeyle; dişi olmayan bireylere, çeşitli yöntemlerle tespit edilen açılar ile dört adet implant yerleştirilmesi ve yerleştirildikten birkaç saat sonra implantların diş protezi ile kaplanarak sabitlenmesi işlemlerinin bütününü ifade eder. Yöntemin uygulanabilmesi için tahmin edilebileceği gibi belirli şartlar gerekir. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür:

– Üst çene ve çene kemiğinin kemik genişliğinin en az 5 mm. olmalıdır.

– Köpek dişleri arasındaki kemik uzunluğu en az 10 mm. olmalıdır.

– Çene delikleri arasındaki kemik yüksekliği minimum 8 mm. olmalıdır.

Belirtilen şartları sağlayan bireyler, standart muayenelerden ve hekim kontrolünden geçtikten sonra “ALL-ON-FOUR” tedavi yöntemiyle sağlıklı dişlere kavuşabilir.

ALL-ON-FOUR Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Öncelikli olarak yöntemin, cerrahi ve protez kaplama olmak üzere iki aşamadan oluştuğunu belirtmek gerekir. Cerrahi aşamada tedavi gören bireyin çenesine daha önceden tespit edilen açılarla dört adet implant yerleştirilir. Bu aşamadan sonra protez kaplama aşamasına geçilir. Burada; çeneye yerleştirilen implantlar diş protezi ile sabitlenir. Sabitleme işlemi ile implantların yerleştirilme işlemlerinin aynı gün içerisinde yapıldığını ve ilk aşamada kullanılan protezin geçici olduğunu hatırlatmak gerekir. Geçici diş protezi takılmasının üzerinden üç aylık periyot geçtikten sonra tedavi gören bireye kalıcı diş protezleri takılır ve tedavi süreci tamamlanır. Geçici protezlerin kullanımı esnasında uzman hekim söylemlerini dikkate almak tedavinin başarı oranı üzerinde doğrudan etkilidir.

İstatistiksel veriler “ALL-ON-FOUR” tedavi yönteminin başarısını destekler niteliktedir. Tedaviyi denemesinin üzerinden 5 yıl geçmiş hastalarda sağlamlık % 97.7 oranındayken 9 yıl geçmiş hastalarda bu oran çok ufak bir düşüşle % 96.2’ ye gerilemiştir. Fakat genel olarak bakıldığında “ALL-ON-FOUR” yöntemi, % 100’ e yakın bir başarı oranı vaat etmesi ile alanında en yetkin tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Bu noktada tedavi esnasında bireyin lokal anestezi ile uyuşturulduğunu, bu durum neticesinde ise hiçbir şey hissetmediğini belirtmek gerekir. Fakat uygulanacak anestezi yöntemi bireye göre değişkenlik gösterebilir. Tedaviden korktuğunu ve tedavi esnasında uyumak isteyen bireyler için genel anestezi tercih edilir.

Bir önceki yazımız olan Son Dönemin En Popüler Hastalığı: Reflü başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • Yazıyı Beğendin mi?  

Benzer Yazılar

Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.