Türk insanının teknolojiye olan tutkusu, cep telefonlarının çıkmasıyla birlikte saman alevi gibi büyümüş, günümüze kadar yükselerek gelmiştir. Ancak gelişmiş ülkelerde olan teknoloji düşkünlüğü gibi kaliteli olmayan bu bağımlılık, insanlara zarar veren biçimde ve seviyededir. Türkiye’de teknolojinin anlamı ve önemi aslında çok basit bir şekilde açıklanabilir. Ancak biraz detaya inmek ve irdelemek istiyorum. Teknolojinin aslında cebimizdeki veya elimize yapışmış olan cep telefonlarından, yüksek GB’lı oyunları oynamakla kısıtlı olmadığına biraz değinmemiz, belki birkaç kişiyi doğru bir yere çekmeye yardımcı olabilir.
Teknoloji, her türlü gelişmeyi konu alan, özellikle sanayi gücünün arttırılmasını temsil etmektedir. Ancak ülkemizdeki teknoloji anlamı, Avrupa ülkelerinde üretilen ve bizleri esir etmesi için özel olarak yapılmış cihazlardan ileriye gitmiyor. Son zamanlarda ülkemizdeki en büyük bilim ve sanayi anlamındaki gelişmenin organik hoşaf ve Pazar tabelalarının Arapça yazılması olduğunu da göz önünde bulundurursak, yalnızca akıllı telefon, tablet, televizyon, otomobil ve bilgisayar gibi aygıtları kullanarak, teknolojik bireyler olduğumuzu düşünmemiz normal gibi geliyor.
Fakat diğer ülkelere baktığımız zaman, atom bombası, kimyasal silahlar, uzayda yeni bir ülke kurmak, NASA’nın yaptığı tüm uzay bilimi ve çalışmalar, sosyal medya alanındaki tüm yeniliklerin altındaki imzalar, bizleri esir etmekten başka bir amaca hizmet etmemektedir. Türkiye’de teknoloji denilince akla, online oyunlar oynamak ve akıllı telefonları sürekli kullanmak geliyor. Birden fazla aygıtla aynı anda uğraşınca, teknoloji kurdu, hiçbir şey yapmadan oyun oynamak ve sosyal medyada takılmak ise, teknolojik insan olmanın anlamıdır. Türkiye’de teknolojinin anlam ve önemi hiçbir zaman üretme ve geliştirmeyi desteklememektedir. Türk insanının aklını ve elini daima meşgul edecek cihazların bulunması, düşünme yetimizi de zamanla köreltecektir.
Hayatımızın büyük bir kısmını harcadığımız bu gereksiz aygıtlar sayesinde, artık çocuklarımızda sokakta oynamak yerine, evde tablet ile vakit geçirmek istiyor. 90’lı yıllardaki çocukluklar olmadığı gibi; bundan sonra daha vahim bir hal alabilecek tüm gelişmeler aleyhimize işlemektedir. Buna bir dur demek için ise; en yakınımızı uzak durmaya yöneltmekle başlayabiliriz. Bir insan bile kurtulsa, kendisiyle birlikte bir ailenin kurtulması oldukça iyi bir sonuç demektir.
Bir önceki yazımız olan Günümüzde Telefon Kullanımı başlıklı makalemizde günümüzde telefon kullanımı hakkında bilgiler verilmektedir.
Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.