Etkili Ders Çalışma Teknikleri

Etkili Ders Çalışma Teknikleri

Öncelikli olarak verimli ve etkinli ders çalışmanın masa başında uzun saatler geçirmek olmadığını, bireyin önceden belirlediği hedefler doğrultusunda belirlediği programa günü güne uyarak çalışmak olduğunu belirtmek gerekir. Bu doğrultuda bakıldığında öğrenme faaliyetlerinde başarılı bir sonuç almanın yolunun çok çalışmaktan değil, etkili ve yeterli çalışmakta geçtiğini söylemek yanlış bir ifade olmayacaktır.

Bireyin etkili ders çalışma noktasında uygulayabileceği çeşitli teknikler mevcuttur. Bu teknikleri şu şekilde sıralamak ve detaylandırmak gerekir:

– Dersi Derste Dinlemek: Bireyin ders esnasında konsantrasyonunu en üst düzeyde tutması ve konuyla ilgili merak ettiği soruların cevabını o esnada öğrenmesi etkili ders çalışma yöntemlerinin ilk aşamasını oluşturur.

Elbette etkili ders dinlemek yalnızca bunlardan ibaret değildir. Ders esnasında önemli noktaların not edilmesi ve öğretmen ile göz teması kurulması da bu alt başlığa dahil edilebilir.

– Gün İçerisinde Öğrenen Bilgilerin Tekrar Edilmesi: Belirli bir başarı düzeyini yakalayan bireyler üzerinde yapılan araştırmalar ortak noktalarının; gün içerisinde öğrendiği bilgileri tekrar etmesinin yakaladıkları başarıda bir hayli etkili olduğunu ispat etmiştir. Bunun yanında tekrar edilmeyen bilgilerin % 50’ sinin unutulacağı, tekrar edildiği takdirde ise öğrenilenlerin % 70’ inin akılda kalacağı istatistiksel veriler ile kanıtlanmıştır. Yani genel olarak bakıldığında bireyin düzenli bir tekrar alışkanlığına sahip olması etkili ders çalışma teknikleri arasında büyük bir paya sahiptir.

– Sorular İle Konunun Kavranması: Etkili ders çalışma tekniklerinin üçüncü ayağını kavramaya çalışılan konu ile ilgili çözülen sorular oluşturur. Soru çözmek, teorideki bilgilerin bir nevi pratiğe dökülmesidir. Ayrıca bilgilerin uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe geçiş hızını yani bilginin hatırlanma hızını arttıran faktörlerin başında o konuyla ilgili çözülen soru sayısı gelir.

– Bilgilerin Sistematik Bir Şekilde Belleğe Alınması: Etkin ders çalışma yöntemlerinden bir diğeri de çalışılması planlanan konuların bir sisteme yerleştirilmesi diğer bir deyişle ders çalışma programı içerisinde yerlerinin belli olmasıdır. Her bir konunun önem derecesine göre ona ayrılan sürenin de doğru belirlenmesi gerekir. Bireyin öğrenimi kolay bir konuda normalden fazla vakit harcaması diğer konulara ayırabileceği zamanın kısalması anlamına gelir.

Etkili ders çalışma tekniklerinin en büyük özelliği bir arada kullanıldıkları takdirde büyük bir etkiye sahip olmalıdır. Yukarıda belirtilen tekniklerin ayrı ayrı değil de bir bütün olarak ele alınması bireyin başarı olasılığını oldukça yükseltecektir.

Bir önceki yazımız olan Yeni Sınav Sisteminde Öğrencilerin Avantajları ve Dezavantajları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • Yazıyı Beğendin mi?  

Benzer Yazılar

Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.