Çölyak hastalığı nedir, nasıl ortaya çıkar?

Çölyak hastalığı nedir, nasıl ortaya çıkar?

Dünyada her 250 kişiden 2’sinin çölyak hastası olduğu ortaya çıktı. Halk arasında gıdalardaki glüten maddesine karşı alerji anlamına gelen bu hastalık kansere neden olabiliyor.

Çölyak hastası sinsi bir hastalık olduğu için yıllardır bu hastalığın vücudunda olduğunu bilmeden yaşayan bireyler kanser tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Buğday, çavdar, arpa yememesi gereken çölyak hastaları hastalıklarından habersiz bu gıdaları tüketince ince bağırsak kanserine neden oluyor.

Dünyada 250 kişi arasında 2 kişinin çay, simit, ekmek gibi gıdaları yemesi yasak nedeni ise gıdaların içerisinde bulunan glüten maddenin vücutta oluşturduğu alerjiden kaynaklanıyor. Vücut bu glüten maddenin emilimini sağlayamadığı için sağlıklı olan bu gıdalar insan vücuduna zarar vererek kanser riskini artırıyor.

Tıp dilinde glüten anteropatisi olarak bilinen ve bir diğer adı çölyak hastalığı olan hastalık esasında bir alerji hastalığıdır. Ülkemizde çölyak hastalığı çoğu kişi tarafından bilinmese de toplumda oldukça sık rastlanan bir alerji hastalığı olarak görülüyor.

Çölyak hastaları glüten içeren gıdalardan uzak durmalıdır, yanlışlıkla tüketilen bu glüten içeren gıdalar sonrası alerjisi olan kişilerin şikâyetleri artmaya başlıyor. Alerjisi olan bu kişiler glüten içeren gıdalar tüketmesi sonrası şişkinlik, karın ağrısı, kilo alamama, ishal gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyor. Bu belirtiler sonrası hastalık teşhisi konulurken bazı kişiler bu kadar şanslı olamıyor ve hastalık hiçbir belirti göstermeden vücudumuzda kansere kadar gidebiliyor.

Kanser riski ile karşı karşıya getiren bu hastalık için erken teşhiş çok önemli olmaktadır. Çölyak hastalığı teşhisi konulan hastalar düzenli bir diyet ile bu hastalıktan kurtulabiliyor ancak teşhis edilemeyen bu hastalık oldukça tehlikeli olabiliyor. Glüten madde vücuda her defasında oldukça zarar vererek kişinin ince bağırsak kanserine yakalanmasına neden oluyor.

Çölyak hastalığı diyet tedavisi ile geçecek kolay bir hastalıktır ancak teşhisi konulmaz ise hayati tehlike ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebepten dolayı yukarıdaki belirtiler sizde de varsa en yakın sağlık kuruluşunda araştırma yaptırarak bu hastalıktan diyet yöntemi ile kurtulabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Koah hastalığı hakkında merak edilenler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • Yazıyı Beğendin mi?  

Benzer Yazılar

Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.