TEOG’un Kaldırılması ve Yeni Sistem

TEOG’un Kaldırılması ve Yeni Sistem

Geçtiğimiz günlerde TEOG sınavının kaldırılması, birçok kişinin, yerine hangi sistem gelecek diye meraklanmasına yol açmıştı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bir televizyon programına katıldı ve TEOG sınavının kaldırılması ile yerine nasıl bir sistemin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

TEOG sınavının yerine hangi sınavın geleceği merakla beklenirken, Milli Eğitim Bakanı, TEOG’un yerine nasıl bir sistem uygulayacaklarını TV programında anlattı. TEOG’un kaldırılması ile üzerinde çalıştıkları yeni modele ilişkin üç tane alternatif üzerinde durduklarını açıklayan Yılmaz, “Orta bölümdeki okulların ve üstteki yüzde 5’lik ve 10’luk oranın başarı puanı baz alınarak çağırılacak çocuklar arasından yapılacak bir sınavla yerleştirme yapılabileceğini açıkladı. Bunun dışında hiçbir uygulama yapılmadan, okuldaki başarı puanlarıyla da çocukların yerleştirmesi yapılabileceğini belirtti.

TEOG yerine getirilecek sistemin neden bir ihtiyaç haline dönüştüğünün bilinmesi gerektiğini savunan bakan, ölçme ve değerlendirmenin test ile yapılmasının, öğrenciler arasında rekabet ve yarışa neden olduğunu, yaşları daha küçük olan bu çocukların 6. sınıftan sonra sınava hazırlanmakla yıllarını harcadığını, hayatlarının sosyolojik, psikolojik ve fiziksel yönden en çok geliştikleri dönemde sınava hazırlanmakla uğraştıklarını belirtti. İsmet Yılmaz, daha nitelikli bir eğitim verilmesi gerektiği için TEOG’un kaldırılmasının uygun olduğunu savundu. TEOG yerine gelecek alternatif yöntemler hakkında da bilgi veren Bakan Yılmaz, bu yöntemlerden birincisinin, liselerin kendi sınavlarını yapması olduğunu, soruların okullardaki öğretmenlerce hazırlanacağını ve bu öğretmenlerin sınavları yapacağını anlattı. Sonuçların asıl ve yedek olarak ilan edileceğini belirten Yılmaz, daha sonra bunun sakıncalı olduğundan bahsederek, Türkiye’de yaklaşık on bin tane eğitim kurumu var ve sınavlar mutlaka aynı gün olacak. Çakışmayacağı bir gün bulmak imkânsız dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, ilk kez bu yıl öğrencilerin, kültürel, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetlerinin de kayıt altına alınacağını belirtti. Hem dersleri çok iyi olan, hem de projelerle birlikte sosyal faaliyetleri de iyi olan öğrencilerin bir adım daha öne çıkacağını belirtti. Ölçme ve değerlendirme olmadan bir eğitim sisteminin başarılı olamayacağını anlatan bakan, TEOG yerine gelecek sisteme ilişkin projeleri anlattı ve soruların bakanlıkça merkezi olarak hazırlanacağını ve öğrencilerin okullarında sınavlara gireceğini anlattı.

Bir önceki yazımız olan Yabancı Dil Eğitimi İçin En İdeal 5 Ülke başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • Yazıyı Beğendin mi?  

Benzer Yazılar

Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.