Elbette hemen her problemde olduğu gibi çözüme ulaşabilmek için öncelikli olarak problemin nedeni hakkında tam manasıyla bir fikir sahibi olunması gerekir. O nedenle de sınav stresi yaşayan bireylerin ilk olarak araması gereken “Neden sınav stresi yaşıyorum?” sorusunun yanıtı olmalıdır.
Bu soruya birçok farklı yanıt verilmesi muhtemeldir. Çünkü; her bireyin kendine karakter yapısı ve idealleri vardır. Elbette bireylerin stres yapmasına neden olan faktörler tümüyle birbirinden farklı değildir. “Sınav stresi neden olur?” sorusunun cevabı genelleme yapılarak şu şekilde verilebilir:
– İlk ve en basit nedenlerden biri bireyin sınava tam anlamıyla hazırlanmadığından dolayı kendini yetersiz görmesidir.
– Sınava iyi bir şekilde hazırlanmış olmasına rağmen birçok birey, aile ve yakın sosyal çevresini hayal kırıklığına uğratmama azmi içerisinde sınav stresine kapılabilir.
– Sınav ortamının fiziksel şartları yani; ses, ısı ve ışık da sınav stresi noktasında etkin faktörlerdir.
– Bireyin alışkın olmadığı, yabancı bir ortamda sınava girmesi de strese sebep olabilir.
– Sınav gözetmeninin katı tutumu da bireylerde sınav stresine sebebiyet verebilir.
Sınav Stresiyle Nasıl Baş Edilir?
Bireyin sınav stresini ortadan kaldırarak başarı yüzdesinin yukarı çekmesi oldukça kolay birkaç yöntem ile mümkündür. Genel bir ifadeyle; stresi oluşturan nedenler ortadan kaldırıldığında, bu durumla ilinti olarak sınav stresi de ortadan kalkmış olacaktır. Yani bireyin stres meydana getiren nedenleri tespit etmesi ve o nedenler üzerine yoğunlaşarak bir mücadele yöntemi belirlemesi gerekir.
Sınav stresi nedeni olarak belirtilen faktörler içerisinde; sınava tam anlamıyla hazırlanmamak, aile ve çevre baskısı altında kalmak ve kısmen de olsa sınava yabancı bir ortamda girmek bireyin ortadan kaldırabileceği nedenlerdendir.
Bilgi konusunda kendini eksik hisseden bireyler çalışmalarını o yönde ağırlaştırarak bu eksikliği dolasıyla da sınav stresini ortadan kaldırabilir.
Buna ek olarak sınava gireceği ortamı, sınavdan bir ya da iki önce görmesi bireyin stresini yenmesinde önemli bir etmen olarak ortaya çıkacaktır.
Aile ve çevre baskısı altında kalan fakat çözüm üretemeyen bireyler için yegane çıkar yol ailelerini rehber öğretmenlere veya alanında uzman eğitmenlere yönlendirmesi olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Etkili Ders Çalışma Teknikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bu yazı yoruma kapanmıştır, anlayışınız için teşekkür ederiz.